Doe goed en zie niet om – Het thema van de heiligdomsvaart gezien door de ogen van Augustinus
Hulp bieden aan mensen in nood is het thema van de 55e Heiligdomsvaart die plaatsvindt van 24 mei tot 3 juni 2018 in Maastricht. ‘Doe goed en zie niet om’ is voor zowel gelovigen als anders- en niet-gelovigen een thema om mee aan de slag te gaan. Het thema geeft ook gelegenheid tot ontmoeting. Als iedereen in zijn omgeving barmhartig is voor de ander, dan wordt de wereld mooier. En zo bouwen we beetje bij beetje aan een cultuur van ontmoeting.
Maar wat betekent dit in de ogen van Augustinus? De Afrikaanse bisschop Augustinus van Hippo (354-430) is de belangrijkste kerkvader van het Westen. Zijn preken en geschriften hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de katholieke leer inzake de Drie-eenheid, het kwaad, de verlossing, de sacramenten en het kerkelijk ambt. De bekende theoloog Paul van Geest neemt ons mee in het historische verhaal van Augustinus en laat zien hoe wij in deze moderne tijd uiting (kunnen) geven aan het aloude thema “Doe goed en zie niet om”.
Programma:
14.00 uur: ontvangst
14.30 uur: welkom door Rene
14.35 uur: korte intro door de rector over het neocatechumenaat
14.40 uur: introductie spreker en thema door Theo Bovens (onder voorbehoud)
14.45 uur: lezing Paul van der Geest
15.30 uur: discussie o.l.v. Theo Bovens
16.00 uur: Rector nodigt uit voor rondleiding, netwerkborrel, muziek
De lezing is bdoeld voor geïnteresseerden en allen die de bewoners van huize Blankenberg een warm hart toedragen. Toegang is gratis. I.v.m. catering graag vooraf aanmelden via info@vriendenvanblankenberg.nl
Over de spreker:
Prof. dr. Paul van Geest is hoogleraar Kerkgeschiedenis en Geschiedenis van de theologie aan Tilburg University/Tilburg School of Catholic Theology. Daarnaast is hij ‘distinguished lecturer’ Humanities & Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, peritus Congregatie voor de Geloofsleer (Heilige Stoel) en voorzitter van Christendemocratische Verkenningen. Behalve een internationaal erkend wetenschapper is hij in Nederland met enige regelmaat op radio en televisie te horen en zien om ontwikkelingen in de wereldkerken te duiden.